بررسی گفتمان اقتصادی ۶ نامزد تایید صلاحیت شده؛ اقتصاد ماقبل انتخابات

بررسی گفتمان اقتصادی ۶ نامزد تایید صلاحیت شده؛ اقتصاد ماقبل انتخابات

پایگاه خبری تحلیلی آقای اقتصاد: روز گذشته اسامی نهایی احراز صلاحیت علیرضا زاکانی، سعید جلیلی، امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی، مصطفی پورمحمدی، محمدباقر قالیباف و مسعود پزشکیان از طرف شورای نگهبان اعلام شد. در ادامه به بررسی بخشی از اظهارات هر کدام از این 6 نفر در حوزه اقتصاد و مباحث پیرامونی آن پرداخته شده است.

سعید جلیلی: دولت استمرار خدمت، صداقت و کارآمدی دولت
10 سال دولت سایه بوده‌ام
ما در 10 سال گذشته در «دولت سایه» به این اندیشیده‌ایم و با شبکه‌ای گسترده از نخبگان و اساتید حوزه‌های مختلف پیرامون آن بررسی‌های کارشناسی انجام داده‌ایم. پیشرفت‌های مردم ما و روندهای جهانی به ما نشان می‌دهد، ما امروز در یک فرصت تاریخی هستیم. (اظهارات جلیلی در زمان ثبت‌نام انتخابات 1403) 
تکلیف یارانه‌ها 

 

ما برای این کار چندین برنامه اساسی داریم که محرومیت مردم به حداقل برسد. یکی از این برنامه‌ها این است که باید حق مردم را از سهم‌شان در مصرف انرژی به آنها بدهیم که این کار را در طرحی تحت عنوان «وان» تعریف کردیم که به مردم این حق داده شود. طرح دوم تحت عنوان «سبد غذایی» تعریف شده که طبق آن آحاد مردم باید روزانه 2500 کیلوکالری دریافت کنند. اگر صحبت از محرومیت‌زدایی می‌کنیم فقط صحبت از حقوق اولیه نیست بلکه در بحث تفریح و سلامت مردم نیز هست‌. طرحی در همین خصوص برای سفر و تفریح مردم داریم که طی آن تحکیم خانواده صورت بگیرد: 1- برنامه سفر سه روزه برای تمام خانواده‌ها و پنج روزه برای تمام زوج‌های جوان و 2- توسعه تفریحات مردم با استفاده از اماکن تفریحی دولتی که شش ماه از سال خالی است، ازجمله برنامه ‌های ارائه شده از سوی جلیلی برای این بخش است. آخرین طرح نیز طرح سلامت است. اجرای توسعه متوازن و عادلانه در سیستان‌وبلوچستان و تبدیل این استان به نوار و قطب اقتصادی در جنوب شرق ایران، از دیگر برنامه‌ها و شعارهای سعید جلیلی در انتخابات 1400 بوده است. (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400) 
FATF  
راجع به FATF با قاطعیت می‌گویم که لازم نیست بدانیم به نفع کشور ماست یا نیست؟ امضای کنوانسیون‌ها هیچ فایده‌ای برای کشور ندارد و حاضرم با هرکسی در این قضیه مناظره و بحث کنم. چرا؟ برای اینکه خود بیانیه FATF می‌گوید اگر این را امضا کنید باید گام بعدی را برای شما تعریف کنم. خود بیانیه FATF می‌گوید این ۳۹ کاری هم که کردید، ۱۶ مورد آن را قبول کرده‌ام. چرا به مردم مساله را غلط می‌گویید، برای این است که نمی‌دانید. البته من خوشبینانه می‌گویم (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400).
ارز، تجارت و تحریم  
- جلوگیری از نوسانات در بازار ارز
- اجرای برنامه از سوی همه وزارتخانه‌ها برای ارزآوری و اشتغالزایی
- استفاده از ظرفیت همسایگی با دو کشور پاکستان و افغانستان
- تبدیل هفت میلیون مرزنشین به صادرکننده 
- تعامل گسترده با کشورهای خارجی
- توسعه ارتباطات با کشورهای دارای نقاط مشترک
- غیرفعال‌سازی اهرم فشار اقتصادی دشمن برای همیشه
- حل مشکل تورم با اقتصاد مقاومتی

- حل مشکل گرانی با استفاده از ظرفیت استان‌ها
- روزانه 2000 میلیارد تومان خلق پول در کشور صورت می‌گیرد و با این میزان خلق پول نمی‌توان به‌طور شایسته جلوی تورم را گرفت. (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400). 
تولید 
- افزایش مشارکت عمومی در اقتصاد کشور
- بسیج همه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها برای ایجاد اشتغال
- تامین مالی توسط مردم برای ساخت پالایشگاه
- جلوگیری از صدور بخشنامه‌های غیرهماهنگ از سوی دستگاه‌های دولتی
- روشن کردن موتور تولید و اشتغال از طریق اجرای طرح‌های پیشران
- شکل‌گیری طرح‌های پیشران برای اشتغالزایی و توسعه اقتصادی

- عدم ضربه‌زنی دولت به ثبات اقتصادی در کشور (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400) 
خصوصی‌سازی  
- ارتقای کارآمدی در واگذاری‌ها به بخش خصوصی
- شفافیت در واگذاری‌ها (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400) 
شفافیت  
- تحقق شفافیت اقتصادی و ایجاد بانک‌های اطلاعاتی برای شفافیت مالی (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400) 
مسکن  
- اعطای تسهیلات و اختصاص زمین برای توسعه ساخت‌وساز مسکن
- برطرف کردن نقایص طرح مسکن مهر و اجرای آن
- تهیه برنامه جامع برای تولید مسکن
- خانه‌دار کردن مردم با واگذاری زمین‌های دولتی به تعاونی‌های مسکن
- ساخت حداقل یک میلیون مسکن در سال (برنامه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400) 

مسعود پزشکیان؛ دولت عدالت، قانون و انصاف‌
ساخت یک میلیون مسکن 
آن همه پول و امکانات به دست احمدی‌نژاد آمد اما نتوانست ۲ میلیون مسکن را تا آخر بسازد، بقیه‌اش را دولت روحانی انجام داد و هنوز هم تتمه‌اش مانده است. چطور اینها می‌خواهند در هر سال یک میلیون مسکن بسازند؟ اصلا مصالحش را دارند و جایگاهش را مشخص کرده‌اند؟ آن کسی که تجربه ندارد را سرکار بگذارید، دیوانگی است (اظهارات در تاریخ ۷ فروردین 1403). 
FATF و تحریم 
حتی دیپلماسی منطقه‌ای و مبادله بانکی با چین هم بدون تصویب FATF به درد نمی‌خورد؛ چراکه آمریکا با بردن یک قطعنامه به سازمان ملل می‌تواند ما را فلج کند؛ قدم اول مقابله با رانت، فساد، رشوه و قاچاق وجود FATF داخلی است (23/01/1400). باید نوع سیاست و تعامل‌مان با دنیا را عوض کنیم، به بازار‌های جهانی وارد شویم و نگاه خصمانه نداشته باشیم (اظهارات در تاریخ 5 اسفند ۱۴۰۲). 
سیاست خارجی و برجام 
سیاست خارجی معامله است. در عین حال موضع من در سیاست خارجی موضع رهبری است. درخصوص شعار «لغو همه تحریم‌ها و بازگشت به همه تعهدات» به نظرم این شعار عملی نیست؛ چراکه آمریکا به منابع کشورهای دنیا نیاز دارد؛ من در مورد برجام نظری ندارم. سیاست معامله با شرق سیاستی درست است. (اظهارات به تاریخ 23/01/1400). چرا برای اقتصاد بیمار، صنعت، بانکداری و کشاورزی به سراغ اروپا نمی‌روید! روزبه‌روز وضع در حال بدتر شدن است ولی حاضر نیستند دست از این مدیریت و راه غلط بردارند (اظهارات به تاریخ 30/07/1402). 
مالیات 
من معتقد به بازار آزاد و اخذ مالیات از مردم هستم. باید سازوکاری تعیین شود که براساس کدملی، کدپستی و... واحدهای مالیاتی تشکیل دهیم و آن را به بانک‌ها متصل کنیم؛ چراکه شفافیت چرخه مالی رخ می‌دهد و دولت موظف به جبران کسری بودجه می‌شود؛ ما نمی‌خواهیم در زندگی مردم سرک بکشیم اما قانون دنیا این است (اظهارات به تاریخ 23/01/1400). 
یارانه‌ها
اگر یارانه‌ها حذف شود و بازار آزاد شود و سوبسیدها به دهک‌های پایین تعلق گیرد مشکلات اقتصادی حل خواهد شد (اظهارات به تاریخ 23/01/1400). 
بنزین 20 هزار تومانی 
بنزین را باید به قیمت بازار آزاد یعنی ۲۰ هزار تومان و به صورت سهمیه‌بندی‌شده بدهند. در صورت عدم مصرف شهروند بتواند در بازار آزاد بفروشد. اگر یک فرد روستایی ماهی ۲۰ لیتر بنزین داشته باشد، می‌تواند بنزینش را به قیمت ۲۰ هزار تومان یعنی ۴۰۰ هزار تومان بفروشد و اگر خانواده‌ای پنج‌نفره داشته باشد ماهانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارد. ما با روشی که در آبان ۹۸ اتخاذ کردیم فقرا را فقیرتر و ثروتمندان را ثروتمندتر کردیم. به همین خاطر مردم برای اعتراض به خیابان‌ها آمدند. اگر صادقانه به مردم گفته شود، مردم خواهند فهمید که بنزین ۲۰ هزار تومانی به نفع‌شان است (اظهارات به تاریخ 23 فروردین ۱۴۰۰). 
گلوگاه فساد 
 هیچ جای دنیا آن‌طور که ما سوبسید می‌دهیم سوبسید نمی‌دهد چراکه گندم را از کشاورز ۴۰۰۰ تومان می‌دهیم و آن طرف مرزهای ما ۱۰ هزار تومان خریداری می‌شود (اظهارات به تاریخ 23/01/1400). افرادی که فساد (چای دبش) را انجام دادند، کسانی‌اند که خود را با سیستم به راحتی قاطی کردند، اما به راحتی از این دست رانت‌ها می‌گیرند و می‌خورند (اظهارات به تاریخ 20/09/1402). 
شفافیت 
اینکه ما تلاش کنیم رای را شفاف کنیم اشتباه است؛ بلکه به جای شفاف کردن رای، جریان پول و داده و کالا و زمین و کوه‌هایی که می‌خورند شفاف شود. اعتقاد دارم که در شرایطی که افشای بعضی مسائل باعث سوءاستفاده دشمنان شود می‌توانیم شفاف نباشیم (اظهارات به تاریخ 23/01/1400).
بورس 
 برنامه‌ام برای بازار بورس در وهله اول شنیدن سخن کارشناسان طبق شواهد علمی است (اظهارات به تاریخ 23/01/1400).
ارز
درخصوص ماجرای ارز نیز مخالف هر نوع ارز غیر‌آزاد هستم. ما در کشور تورم داشتیم و در عین حال دلار ثابت بود. این وضعیت یعنی هر کسی دلار می‌گرفت رانت ایجاد می‌کرد (اظهارات به تاریخ 23/01/1400).
خصوصی‌سازی
اصلی‌ترین چالش اقتصادی کشور، اجرا نشدن صحیح اصل ۴۴ قانون اساسی و دستور مقام‌معظم‌رهبری در رابطه با تقویت بخش خصوصی و تعاونی‌هاست (اظهارات در تاریخ 5/12/1402). در مواردی به‌خصوصی‌سازی معتقد نیستم. مثلا اعتقاد دارم که حوزه بهداشت و درمان غیرقابل واگذاری به بازار است اما در بقیه حوزه‌ها بازار آزاد را قبول دارم (اظهارات به تاریخ 23/01/1400). 

محمدباقر قالیباف؛ تلاش برای حل مشکلات مردم
یارانه‌ها 
ارزش 45 هزار تومان یارانه به کمتر از 15 هزار تومان رسیده است. ما باید در درازمدت و کوتاه‌مدت برنامه‌ریزی برای این عزیزان داشته باشیم. معمولا دولت‌ها از این مساله حمایت می‌کنند. بخشی از این محرومان و کم‌درآمدها همین حاشیه‌نشین‌ها هستند. دولت هم در گذشته تدبیر کرده با یارانه به اینها کمک کند، اما گله مردم این است که در هفت سال گذشته با توجه به افزایش تورم و گرانی که اتفاق افتاده ارزش آن 45 هزار تومان امروز به کمتر از 15 هزار تومان رسیده است. گله اول آنها این است که چرا این یارانه افزایش پیدا نمی‌کند، همپای تورم کشور (مناظره انتخابات سال 1396) 
لزوم برخورد با 4 درصد برخوردار کشور 
واقعیت این است که امروز شکاف طبقاتی در جامعه ما بیشتر شده و فرصت‌های اجتماعی امروز نابرابرند، یعنی بهره‌ای که آن چهار درصد می‌برند هیچ‌وقت بقیه 96 درصد مردم نمی‌برند. در حوزه اجتماعی بحث‌هایی که می‌شود به این نقطه می‌رسیم که در جامعه ما چهار درصد وجود دارند و از همه چیز برخوردار هستند و 96 درصد جامعه برخوردار نیستند و آن کسانی هم که برخوردار هستند با رانت برخوردار شدند. در حال حاضر بیش از سه میلیون مسکن خالی در کشور داریم، سوال کنیم که چرا این تعداد مسکن در کشور خالی است؟ متعلق به چه کسانی است؟ این تعداد مسکن متعلق به همان چهار درصد برخوردار جامعه است. بنده معتقدم باید با آن چهار درصد برخوردار کشور برخورد شود. همان‌طور که اشاره کردم، اگر کسی رانت چند میلیاردی گرفته، باید حتما برخورد شود. 
نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره شود، در سال 95 بیش از 530 هزار میلیارد وام پرداخت کرده‌ایم، ببینید این وام‌ها را به چه کسانی دادیم. عده‌ای این وام‌ها را گرفتند و چند 10 میلیون نفر مثل وام ازدواج نیز در نوبت هستند. اگر آن سیستم مدیریت را درست نکنیم، موفق نخواهیم شد که بر مشکلات فائق شویم. من با جدیت این را می‌گویم این چهار درصد همین دلالان زالوصفت هستند. 
دانشگاه و مدارس
پژوهش در کشور دچار مشکل است. حتما تجهیزات کمک آموزشی دچار مشکل است. مدارس ما و دانشگاه‌های ما دچار مشکل هستند. معیشت معلمان دچار مشکل است. بازنشستگان معلمی دچار مشکل هستند، حق‌التدریسی‌ها دچار مشکل هستند، سال‌ها می‌گذرد اما حق‌التدریس خود را دریافت نمی‌کنند. در مدارس اتفاقی می‌افتد و بچه‌ها در آن می‌سوزند. ما این حوادث را دیده‌ایم، من هم این را قبول دارم. 
سیاست خارجی 
سیاست خارجی یکی از مهم‌ترین موضوع هر حکومتی است. دولت‌ها همان‌طور که به مسائل داخلی توجه دارند با توجه به اتفاقاتی که در جهان می‌افتد یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است که اشراف داشته باشند. هم باید به قدرت و دیپلماسی توجه بکنیم، هم به دیپلماسی مذاکره و عمومی توجه کنیم و هم به دیپلماسی اقتصادی توجه کنیم. دولت مردم در سیاست خارجی خود در این شرایط موجود اولویت را به دیپلماسی اقتصادی داده است. 
وزارت امور خارجه و تجارت بین‌الملل
یکی از اشکالات امروز ما در دولت این است که انسجامی در حوزه تجارت بین‌الملل نداریم. این کار در وزارتخانه‌های مختلف توزیع شده است و اشکال دارد. ان‌شاءالله در برنامه مدون ماست که در وزارت امور خارجه تجارت بین‌الملل داشته باشیم. با اولویت دیپلماسی خارجی برای همسایگان و کشورهای منطقه 400 میلیون نفر در بازار منطقه هستند که باید به آن توجه کنیم و رویکردمان را نیز عوض کنیم. کشور ما از ابتدا، قبل و بعد از انقلاب رویکردش واردات است. ما باید این را تغییر بدهیم به صادرات و همه سفارتخانه‌های ما در خدمت تجار و صنعتگران و کارآفرینان ما و هر کدام از آنها نماینده فروش کالای ایرانی برای اشتغال و تولید برای جوانان عزیزمان باشند. 
برجام 
بنده هم به سهم خودم هر جا که فرصتی شد و دستی بر قلم بردم سعی کردم تا قدرشناسی کنم. البته، باور دارم که مذاکره محل داد و ستد است و با توجه به شرایط بین‌المللی امروز، مجموعه برجام در نگاهی کلی بدون شک، موفقیت بزرگی است (اظهارات در تاریخ آبان ماه 94 ) 
پذیرفتن FATF 
در شرایط فعلی، پذیرفتن توصیه‌های FATF، قطعا به ضرر ماست، اما پاسخ سریع و صریح «بله» یا «نه»، منافع ملی امروز و فردای ما را تامین نمی‌کند (حساب شخصی خود در توییتر، ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸) 

مصطفی پورمحمدی: دولت قرار
3 اصل دولت قرار 
پورمحمدی اخیرا در زمان ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: «ما سرشار از آرزوهای بالابلندی بودیم اما امروز در جایی که می‌خواستیم نیستیم. بی‌گمان گام‌های بلندی برداشتیم و دستاوردهای انکارناپذیری داریم اما ناکامی‌ها و کاستی‌های آزاردهنده نیز کم نبوده است.» وی گفت: «من فراز و فرودهای سیاستگذاری کشور را می‌شناسم و می‌توانم بگویم در ۴۵ سال گذشته با مسائل پیدا و رازهای پنهان و مشکلات خرد و کلان داخلی و خارجی آشنا هستم.» پورمحمدی در ادامه با بیان اینکه من صرفا از دور دستی بر آتش نداشته‌ام و بی‌خبر از ظرفیت‌های این سرزمین نیستم، عنوان کرد: «من به توان برجسته جوانان و زنان کشورم و همچنین هوش مصنوعی باور عمیق دارم. نگرانی‌های مردم را نباید نادیده گرفت. یقین دارم می‌توانستیم در شرایطی بسیار بهتر از این باشیم از این رو اندوهگینم. پورمحمدی نام دولت خود را «دولت قرار» و اولویت‌های آن را 1- عدالت، 2- ثروت و 3- قدرت برشمرد و گفت قرار من با شما تحقق این سه اولویت کلیدی است.» 
نحوه توزیع یارانه‌ها 
واقعیت این است که میزان مصرف ما به‌خصوص در انرژی بسیار بالاتر از نرم‌های متعارف بوده و عملا باید در کاهش آنها بکوشیم و لذا افرادی که مصرف خود را کاهش ندهند با هزینه بسیاری مواجه می‌شوند. بحث یارانه‌ها یکی از معضلات و مشکلات اقتصاد ایران است و مادامی که اتکای سیستم اقتصادی کشور به یارانه‌هاست، به‌طور حتم ما با این مشکلات مواجه هستیم. بر اینکه اگر بخواهیم سیستم اقتصادی را اصلاح کنیم، حذف یارانه‌ها یکی از موضوعات مهم محسوب می‌شود، بیشترین یارانه پرداختی دولت اکنون در بخش سوخت و انرژی است و اگر بخواهیم یارانه‌ها را حذف کنیم، قیمت سوخت به‌شدت بالا می‌رود. هر دولتی ناچار است برای اینکه یارانه را از سیستم اقتصادی و درآمدی شهروندان خارج کرده و در عین حال فشار کمتری به شهروندان وارد شود، آن را به نحوی جبران کند؛ لذا وجوهی که اکنون قرار است در قالب طرح تحول اقتصادی به شهروندان پرداخت شود، براساس حذف یارانه‌هاست نه کمک به شهروندان و ما باید این موضوع را به‌طور شفاف و صادقانه با مردم در میان بگذاریم. اختصاص یارانه‌ها به مردم می‌تواند به‌صورت پرداخت پول، کارت اعتباری یا مواردی مشابه باشد به‌گونه‌ای که این وجوه فقط برای مصارفی خاص مثلا درخصوص انرژی قابل برداشت باشد. به عبارتی من طرفدار مدل توزیع یارانه با کارت اعتباری هوشمند و هدفمند هستم (مصاحبه در تاریخ ۴ دی 1387) 

علیرضا زاکانی؛ دولت خدمت در راه شهید جمهور
4 رویکرد تحولی زاکانی 
ما در برنامه خود چهار رویکرد تحولی داریم که رویکرد اول ناظر به حوزه اقتصاد مدیریت است؛ چراکه هم‌اکنون اقتصاد ما دولتی است. در این زمینه اساس حرکت ما بر مبنای جهش تولید و رفع موانع پیش روی تولید است. مقابله با مفاسد اقتصادی و بروکراسی و برداشتن موانع جدی تولید هدف مقدماتی ماست و در بخش تولید کاری خواهیم کرد که منجر به خلق ثروت و قدرت برای همگان شود. (اظهارات در تاریخ 12/3/1400) 
ترانزیت
کریدور شمال و جنوب را در حوزه ریلی ساماندهی می‌کنیم تا ۴۰ درصد از مدت زمان رسیدن کالا از هند به شمال اروپا کاهش و هزینه‌های انتقال کالا از این مسیر ۳۰ درصد کاهش یابد. در این زمینه حتی کانال سوئز اهمیت خود را از دست می‌دهد و امکان و اقتضائات بالایی برای ما ایجاد می‌کند. 
تورم
در ۵۰ سال اخیر تنها کشوری هستیم که تورم دو رقمی ۲۰ درصد داشتیم و الان جزء پنج کشوری هستیم که تورم بالای ۲۰ درصد داریم. این موضوع نه‌تنها افتخار محسوب نمی‌شود بلکه چیزی جز سیاهی نیست. تک‌رقمی کردن تورم در کوتاه‌مدت با رکود همراه می‌شود و سرکوب قیمت در تولید نیز به جای تنظیم بازار و اصلاح نظام تولید و خدمات همچنین حذف رانت‌ها و دلالی، کشور را دچار مشکلات جدی می‌کند. 
بانک‌ها
در حال حاضر ۷۰۰ هزار میلیارد تومان ناترازی عملکرد بانک‌ها و نقدینگی بیش از هزار میلیارد را داریم. در کوتاه‌مدت، کنترل نرخ ارز به رفع تورم و ثبات بازار ارز کمک می‌کند و مدیریت منابع و نرخ سود بانکی در این جهت موثر است. در میان‌مدت هم نیازمند اصلاح ساختار بودجه هستیم که از طریق تولید و مالیات، دولت را اداره کنیم. بانک مرکزی نباید اجیر دولت باشد و دست دولت در جیب بانک مرکزی بماند. (اظهارات به تاریخ 15/3/1403) 
هزینه‌کرد مالیات
ما امکانی را ایجاد می‌کنیم که مالیات شرکت‌ها در همان منطقه و استان پرداخت ‌شود و بخشی از این مالیات در همان منطقه هزینه و به مردم سهم داده شود. این تمرکززدایی امکانی به ما می‌دهد که از قاعده هرم اجتماعی تحول بزرگی را رقم بزنیم و در همین بخش اقتصاد و مدیریت گام بزرگی را در جهت مفاسد اقتصادی و اداری و بروکراسی اداری برداریم. (اظهارات به تاریخ 15/3/1403) 
بورس 
نباید نگاه درآمدی به بورس داشت بلکه دولت باید برای بورس هزینه کند. ما حتما شرایطی را پیش خواهیم برد که بورس به جایگاه مطمئن و با ریسک‌پذیری منطقی خود برسد. یکی از اختلالات در بازار بورس، قیمت‌گذاری است و اختلال بعدی نیاز دولت به این بازار بود که دست در جیب بازار سرمایه کرد، درحالی‌که دولت حق ندارد از مال مردم بردارد. (اظهارات به تاریخ 15/3/1403) 
مسکن
می‌توان از طریق تعاونی‌ها به‌درستی انبوه‌سازی کرد و همچنین بافت‌های فرسوده را اصلاح کرد تا تبدیل به سکونتگاه شود. باید خانه از سوداگری بیرون آمده و نسبت مالیات بر آن شفاف شود. خانه مقوله سوداگری نیست.در تهران ۳۵۰ هزار خانه خالی وجود دارد که برای سوداگری استفاده می‌شوند و در عین حال یک میلیون خانه هم کمبود داریم. (اظهارات به تاریخ 27 /10/1401) 

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی؛ دولت خانواده
دولت خانواده
دولت خانواده به خانواده بزرگ ایران متعهد می‌شود که تا با همراهی مردم طی یک دوره چهارساله، تورم و بیکاری تک‌رقمی، رفع فقر مطلق، رشد اقتصادی ۶ تا ۸ درصدی، افزایش دوبرابری امید به آینده و کاهش محسوس آسیب‌های اجتماعی را محقق سازد. (اظهارات به تاریخ 14 /3/ 1403) 
حقوق بازنشستگان
 افزایش ۲۰ درصدی حقوق بازنشستگان در سال 1402 درحالی اعمال شد که بازنشستگان در طول سال ۱۴۰۲ بار‌ها از حقوق پایین خود گلایه داشتند. در سال ۱۴۰۳ نیز با افزایش ۲۰ درصدی همراه است. در سال 1403 همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و منابع آن در بودجه لحاظ و در جداول نهایی سهم ۴۰ درصدی برای اجرا مصوب شد. (اظهارات به تاریخ 14 /3/ 1403) 
نظام مالیاتی 
 باید مالیات اشخاص حقوقی را کاهش داده و اخذ مالیات از اشخاص حقیقی را افزایش دهیم. با تشکیل نظام جامع مالیاتی مردم یکبار و به صورت تجمیع شده مالیات‌ها را پرداخت می‌کنند. (اظهارات در تاریخ 16/3/1400) 
ارز 4200 تومانی
 سیاست ما ارز تک‌نرخی و واقعی برای جلوگیری از قاچاق کالا در کنار سامان دادن به شبکه توزیع کشور است و تمامی کالاها باید در بورس کالا عرضه شوند. از سوی دیگر در صورت تغییر قیمت‌ها دارایی‌های دولت نیز افزایش می‌یابد که باید از آن در جهت حمایت از مصرف‌کنندگان نهایی بهره‌برداری کند. (اظهارات در تاریخ 16/3/1400) 
ایجاد 4 میلیون شغل 
در حوزه اشتغال برنامه ضربتی دوساله داریم و برای تمام افراد فاقد شغل علاقه‌مند به کار، بسته‌ای تهیه کردیم تا آنها را به شغل قابل قبولی برسانیم. چهار میلیون شغل جدید ایجاد خواهیم کرد و نرخ بیکاری را از ۱۳-۱۲ درصد به ۶ درصد - به‌خصوص در حوزه‌های فناورانه - می‌رسانیم. (اظهارات در تاریخ 16/3/1400) 
حل مشکل بازار سرمایه در 3 روز 
بازار سرمایه ما کوچک و دولتی است که رانت اطلاعاتی در آن وجود دارد و تحمل این حجم پول را ندارد. ما ۲۰۰ کد حقوقی متخلف را به دادگاه معرفی کرده‌ایم و باید در وهله اول منابع این شرکت‌ها به صندوق تثبیت بازار هدایت شود. حذف قیمت دستوری، ارائه مشوق‌های مالیاتی به شرکت‌های بورسی، تعاملی شدن بازار سرمایه، ایجاد ابزارهای بیمه‌گر در بازار از دیگر راهکارهای درازمدت ما برای ساماندهی بازار بورس است. سه روزه می‌شود مشکل حاد بازار سرمایه را حل کرد. به یک دستور حکومتی از رئیس‌جمهور نیاز دارد. من در مورد بورس شکایت کردم و بازخواست کردم. این مسیر را رها نمی‌کنم و امیدوارم در روزهای ابتدایی دولت سلام مشکل بورس حل شود. (اظهارات در تاریخ ۵ خرداد ۱۴۰۰) 
مسکن
ساخت مسکن در ۸ سال اخیر با روند بسیار ضعیفی انجام شده است. برای سه دهک پایین جامعه که توان مشارکت مالی ندارند، پیش‌بینی کرده‌ایم که برای آنها مسکن تامین کنیم و به جای مشارکت اولیه مالی در درازمدت و 30 ساله هزینه‌ها را برگردانند. (اظهارات در تاریخ ۵ خرداد ۱۴۰۰) 
تحریم‌ها
تاکید ما بر رفع تحریم‌ها است. همچنین وقتی با قاچاق مبارزه کنیم بازار سیاه هم از بین خواهد رفت و هم در اقتصاد داخلی و هم در توسعه اقتصاد و مذاکرات به نتیجه خواهیم رسید. (اظهارات در تاریخ ۵ خرداد ۱۴۰۰)

منبع: روزنامه فرهیختگان